Elikadura iraunkorraren oinarriak

Elikagaiak ekoizteko eta banatzeko moduek jateko moduekin batera lotura estua dute, bai gizakion osasunarekin, bai gizartearen baldintzekin, bai ekonomiarekin eta baita ingurumenarekin ere.

Egungo elikadura sistemak elikagaien dibertsifikazio eta eskuragarritasuna handitu duela ezin da ukatu. Munduko edozein lekutako jakiak jan ditzakegu, edozein mota eta zaporetako jakiak ditugu eskura eta lehen soilik garaian genituen elikagaiak urteko edozein sasoitan kontsumitu ditzakegu.

Baina honek osasun, ingurumen eta kalte sozialak ere eragin ditu: elikadurarekin loturiko gaixotasunak eragiten dituzten elikagai edo elikagai-produktuen ekoizpena eta bizitza duin bat eraman ahal izateko lan baldintza eta soldata kaxkarrak, esaterako.

Nekazaritza eta abeltzaintza garapenerako gakoa dira eta ezinbestekoak gosea eta pobreziarekin bukatzeko, baina gehiegizko ustiapenean oinarrituriko gaur egungo ekoizpen ereduek, lur, baso eta ur errekurtsoen galera eta klima-aldaketan eragiten ari dira.